duminică, 30 octombrie 2011

Fred Astaire-o cariera ce a reusit sa arate viitoarei generatii ce inseamna pasiunea pentru dans, muzica si film


Dansul, in secolul al XX-lea, a fost ridicat la rang de arta datorita unei supervedete a musical-urilor: Fred Astaire. Trairea muzicii, intruchiparea talentului in pasi de step, eleganta si farmecul l-au facut pe dansatorul american un nume cunoscut, recunoscut si greu de uitat.

 (386x28, 2Kb)

Fred Astaire, pe numele sau real Frederick Austerlitz, se naste pe 10 mai 1899, in Omaha, intr-o familie in care tatal era imigrant austriac, iar mama sa era de origine germana, dar nascuta in SUA. Numele de Astaire reprezinta numele sau de scena, pe care l-a inventat impreuna cu sora sa, Adele, prima partenera si cea alaturi de care si-a castigat faima pe Broadway.
Dar talentul, eleganta si profesionalismul sau il aduc in lumina reflectoarelor, la Hollywood. In anul 1933 incepe lunga sa colaborare cu partenera sa de dans Ginger Rogers. Cuplul face impreuna noua filme si in aceasta formula sunt recoscuti si apreciati la nivel international.
Daca publicul il cunoaste si il recunoaste pentru talentul si pentru gratia sa, specialistii ii recunosc meritele si in spatele camerelor de filmat. Fred Astaire era un profesionist si el este cel care a cerut ca scenele de dans sa fie filmate de o camera fixa si dintr-o singura dubla, ceea ce preusupunea un profesionalism desavarsit, dus pana la perfectiune.
In anul 1950 ii este inmanat Premiul Oscar onorific, premiu care dorea sa ii multumesaca pentru contributia pe care a avut-o in a face din muzica si din dans, doua mijloace ce imbunatatesc si infrumuseteaza filmul, iar Institutul American de Film i-a acordat in 1981 Premiul pentru Intreaga Activitate.
La sfarsitul anilor ‘50 realizase 30 de music-hall-uri, in 25 de ani de cariera. Dar lumea sa profesionala avea sa se extinda. In anii ‘60 a realizat mai multe emisiuni de televiziune, alaturi de Barrie Chase. “An Evening with Fred Astaire” a castigat noua Premii Emmy, printre care si pentru “cel mai bun actor” si “cea mai buna emisiune”. Emisiunea reprezinta o alta premiera demna de notat, fiind prima emisiune de televiziune care s-a inregistrat pe banda color inainte de a fi difuzata. In 1978 avea sa primeasca un alt Premiu Emmy, pentru rolul sau din “A Familly Upside Down”.
Anul 1974 ii aduce singura sa nominalizare la un Premiu Oscar, pentru rol secundar, datorita prestatiei sale din filmul “The Towering Inferno”.
Fred Astaire a dorit sa-si ia ramas-bun de la cei care l-au iubit in rolurile jucate in music-hall-uri si in anul 1968 realizeaza “Rainbow”, ultimul film de acest gen.
Moare la Los Angeles, pe 22 iunie 1987, lasand in urma sa o cariera ce a reusit sa arate viitoarei generatii ce inseamna pasiunea pentru dans, muzica si film. Timp de cateva decenii zgomotul pantofilor sai de step a aratat cinefililor ca acolo unde exista eleganta, inventivitate, sofisticare, inteligenta, farmec si exuberanta, arta si exceptionalul nu mai au granite.
 Astaire.sursa  StiriDeBine-cultural

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu