luni, 12 iulie 2010

Organizarea amintirilor.

Ghidul acesta iti furnizeaza 15 ponturi ce te pot ajuta sa ai o relatie buna si sa o gestionezi cat mai eficient. Este un ghid general de abordare a unei relatii fara a avea pretentia ca toate cele 15 ponturi se aplica perfect relatiei tale.
1.Organizarea amintirilor.

Aminteste-ti ce anume ti-a placut la el(ea) la inceputul relatiei. Ce te-a atras la partener(a)? Ce ai simtit cand v-ati intalnit prima oara? Practic, arunca o privire catre inceputul relatiei voastre si sesizeaza care au fost motivele pentru care te-ai apropiat de el(ea).
2. Cine este raspunzator pentru fericirea ta?
Tu esti responsabil pentru propria fericire!
Fericirea ta nu este responsabilitatea partenerului(ei). Si poate ca una dintre cele mai mari greseli pe care le poti face intr-o relatie este aceea de a atribui fericirea ta lui(ei).Aceasta nu inseamna ca ar trebui sa fii fericit(a) si daca esti abuzat(a) in cadrul acelei relatii. Inseamna doar sa nu incredintezi fericirea ta in totalitate celuilalt.
3. 100% sau nimic!

In societatea actuala se merge pe principiul ca fiecare dintre parteneri ar trebui sa vina intr-o relatie cu jumatatea lui(ei), cu (50%), o idee gresita conform careia partenerii ar trebui sa se implice doar pe jumatate pentru bunul mers al relatiei. Adevarul este insa ca ambii parteneri trebuie sa se implice 100% pentru ca relatia sa functioneze!
Studiile facute de catre Virginia Satir au aratat ca cele mai fericite cupluri sunt acelea in care ambii parteneri se implica100% si nu asteapta nimic in schimb. Asta nu inseamna ca daca tu te implicit total si celalat partial sau deloc, relatia va functiona oricum….
Nu! Pentru ca o relatie sa functioneze este nevoie de implicarea 100% a ambilor parteneri.
4. Evita confuzia identitatii.

Atunci cand intr-un cuplu cei doi ajung sa utilizeze exclusiv persoana I plural,“ noi” ,” noua”, in loc de “eu”, “mie”...este posibil sa se instaleze acea confuzie a identitatii. Iata o cauza pentru care unele persoane sunt atat de speriate de ideea de a-si lua angajamente… Si, de asemenea, pot aparea probleme daca la inceputul relatiei te asteptai ca partenerul(a) sa se schimbe. Ideea pierderii identitatii este un motiv pentru care oamenilor nu le place sa se schimbe …
5. Renunta la a avea intotdeauna dreptate!

Ceea ce desigur nu inseamna sa dai mereu dreptate celuilalt si nu inseamna sa accepti parerea partenerului daca este in conflict cu propriul tau sistem de valori.
6. Nu lua totul personal!

Nu crea intelesuri asupra unor comportamente cand acestea pot sa nu aiba un inteles anume. Noi oamenii cautam adesea sensuri chiar si acolo unde acestea nu sunt. Viziunea egocentrica este o reactie naturala care apare fara ca sa ne dam seama. Pentru ca ceva se intampla, asta nu inseamna ca si inseamna ceva…. Adesea asta se refera si la anumite reguli din cuplu. Daca partenerul incalca regulile de cuplu, asta nu inseamna ca are ceva cu tine personal…. Noi, oamenii, suntem fiinte complexe si adesea uitam ca si altii sunt la fel de complecsi ca noi insine
7. Nu accepta sfaturile acelora care nu stiu ce si cum este o relatie buna.

Nu accepta sfaturile persoanelor care au trecut prin multiple relatii sau casnicii. Doar vrei sa modelezi pe cineva care are o relatie stabila si plina de iubire...
8. Mintea nu intelege negatiile!

Daca ne spunem ca nu ne vom supara pe partener (a) in seara asta…subconstientul nostru se va concentra tocmai pe acest lucru si chiar ne vom supara….
Este ca si cum cineva ti-ar spune sa nu te gandesti la “pisici albastre” si tu incerci sa nu te gandesti la ele. Te vei focusa pe altceva, in timp ce creierul tau se va concentra sa nu se gandeasca la “pisici albastre”… pentru ca nu trebuie sa te gandesti la "pisici albastre". In subconstientul nostru insa, gandul la acele “pisici albastre” se intensifica.
Acelasi lucru se intampla si cu ideea de a nu te supara pe partener.
9. Asuma-ti responsabilitatea 100% pentru felul in care te simti!

Noi cream ceea ce simtim. Investim cu emotii evenimentele exterioare, oamenii, lucrurile,… si le dam puterea de a ne face sa ne simtim intr-un fel sau altul. Sta deci in puterea noastra sa cream emotiile pe care le dorim!
10. Asemanarile creeaza dragoste, iar deosebirile creeaza pasiune.

Oamenii cu calitati similare sunt mai compatibili pe termen lung, acesta fiind un factor esential pentru o relatie durabila/stabila. Ideea potrivit careia contrariile se atrag se refera mai mult la relatiile bazate pe pasiune, este insa dificil sa pastrezi vie pasiunea in cadrul unei relatii…o viata intreaga.
11. Mentine stari pozitive in prezenta partenerului(ei).

Aceasta inseamna ca daca vii acasa suparat, seara de seara, este posibil sa incepi sa ascociezi starea de suparare cu partenerul(a). In NLP acest lucru poarta denumirea de ancorare. Schimba-ti starea inainte sa te intalnesti cu partenerul(a), pentru a evita ca subconstientul tau sa asocieze gandurile negative cu el(ea).
12. Nu poti iubi pe cineva mai mult decat pe tine insuti!

Poate suna egoist, si este destul de greu de explicat… Dar, daca tu nu esti in stare sa te iubesti pe tine, cum poti iubi pe altcineva?... Sa mentii o relatie buna, nu este un lucru usor si uneori este nevoie ca intai sa ai grija de tine ca mai apoi sa poti purta de grija celuilalt. …Si, pana la urma, a avea grija de tine este cel mai bun mod prin care poti fi capabil sa ai grija si de altii.
13. Depresia si lipsa unui sens in viata, pot fi cauza problemelor in relatie.

Exista cateva zone importante unde pot sa apara probleme. In zona financiara spre exemplu, chestiunile banesti pot crea divergente intre parteneri. In ce priveste intimitatea, daca unul dintre parteneri devine mai retras, rezervat, vis a vis de celalalt, relatia se poate destrama. Sau, cand unul dintre parteneri se confrunta cu probleme de sanatate, realtia este pusa de asemenea la incercare. Un alt punct important il reprezinta cariera. Daca unul dintre parteneri nu este multumit de cariera, de slujba sa, acest lucru se poate reflecta in mod negativ asupra relatiei. Lipsa conexiunilor la nivel emotional pot constitui si acestea piedici in calea relatiei. Cea de-a sasea zona, cea spirituala are mai mult de-a face cu o stare mentala interioara, iar daca cineva nu este in acord cu sine insusi nu poate fi in acord, in armonie nici cu relatia in sine.
14. Barbatii si femeile abordeaza problemele in mod diferit

Barbatii sunt centrati mai mult pe solutii, pe a gasi rezolvarea anumitor probleme, si nu vorbesc despre emotii. Femeile se centreaza pe aspectele emotionale ale problemelor. De aceea barbatii simt adesea ca femeile sunt mult prea emotionale!...
15. Si, in fine
, legea atractiei!
Fiecare dintre noi atrage lucrurile, sentimentele si oamenii care-i seamana. Daca te centrezi pe lucruri pozitive, vei percepe si vei atrage lucruri pozitive. Daca te centrezi pe lucruri negative, vei vedea si vei atrage lucruri negative.
Georgiana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu