vineri, 20 august 2010

Despre puterea unui...compliment...

De ce oare, femeile si barbatii care sunt cei mai educati, cei mai inteligenti si realizati din punct de vedere profesional isi gasesc mai greu parteneri?
Daca un barbat destept nu ar rezista prea mult cu o femeie mai prostuta, decat poate pentru o partida de sex, pentru ca mai apoi sa scape repede de ea, in cazul femeilor, situatia este chiar mai dramatica. Ele nu ar tolera stupiditatea nici macar “in numele sexului”.
Psihologul Alex Benzer, autor al cartii “The Tao of Dating” arata ca persoanele cele mai destepte isi gasesc mult mai greu pe cineva: “Cu cat esti mai <<smart>>, cu atat vei fi mai greu de descifrat si cu atat mai multe probleme vei avea in incercarea de a-ti gasi pe cineva”.
De ce? Benzer ne da un posibil raspuns. De obicei, oamenii destepti au crescut in familii al caror principal interes era acela de a se concentra asupra realizarilor de ordin academic si nu erau neaparat interesate de implinirea pe plan sentimental. “Pentru un copil, timpul petrecut facandu-si temele, sau exersand la vioara nu este acelasi lucru cu timpul petrecut urmarind fete sau baieti”. Deci, bazele stangaciei in relatiile sentimentale sunt puse inca din copilarie, dar nu este neaparat un lucru rau acela ca parintii investesc in formarea umana si intelectuala a copiilor, insa din pacate acestia raman practic inadaptati in ceea ce priveste viata lor sentimentala, fapt ce pe parcursul vietii le aduce multa nefericire.
Imi amintesc acum o gluma proasta, deloc amuzanta spusa intr-un matinal de la Radio Guerrilla cu privire la fetele “smart si singure de la Facultatea de Litere". Baietii faceau mare haz cu privire la presupusa incapacitate a acestor fete de a-si gasi iubiti, gluma ce m-a deranjat, dar careia nu puteam sa ii neg samburele de adevar. Femeilor destepte (dar si barbatilor destepti) nu le este la fel de usor sa isi creeze oportunitati de flirt.
In cartea “The Tao of Dating for Women”, Benzer se adreseaza femeilor:
“De la un moment anume in viata ta, ai fost catalogata ca o “persoana desteapta” si din acel moment aceasta ti-a fost identitatea. Asa ca tu erai “Destepta” si s-a intamplat asta mai ales in cazul in care ai avut vre-o ruda mai draguta decat tine si in acela caz ea era “Frumoasa”. Dar sunt si cazuri in care ai putea fi extrem de frumoasa si in acelasi timp desteapta, dar iti place sa atasezi identitatatii tale tot stampila de “desteapta” sau “inteligenta”, asa ca s-ar putea “sa nu dai doi bani” pe a te concentra sa atragi atentia asupra propriei tale senzualitati. O parte a problemei se afla aici: in momentul in care mare parte din energia ta este concentrata la nivel cerebral si mai putin in zona bazinului (care coincide cu sexualitatea), scad sansele de a-ti crea oportunitati pentru intalniri”, explica Benzer.
Totusi, deveniti adulti, multi oameni destepti ajung in imposibilitatea de a se face intelesi si de a-si gasi parteneri pe masura. Oamenii destepti cauta alti oameni destepti ca sa isi petreaca timpul, pentru ca altfel s-ar plictisi. Asa ca, daca se pune problema unei relatii cu cineva, ceea ce implica si o perioada mai indelungata de timp, atunci persoana aleasa terbuie sa fie musai inteligenta si interesanta.
Inaintand in varsta, ei isi reduc din ce in ce mai mult sansele de a-si gasi pe cinev potrivit. Isi limiteaza chiar si cu 95% sansele de a-si gasi un partener, pentru ca acesti oamei nu accepta ca potentialul viitor iubit sa aiba un IQ mai putin performant, iar in lumea asta, oamenii destepti ar fi cam 5% din intreaga populatie, calculand in functie deinteligenta si educatie.
“Netratati”, acesti oameni esueaza pe o perioada indelungata in a-si gasi fericirea in dragoste. Sunt persoane care tarziu in viata lor, la 40, 50 sau 60 de ani nu reusesc sa bifeze succesul in materie de relatii. “Viata interpersonala e esentiala. Omul are nevoie de iubire. Este una din valorile si sensurile fundamentale ale vietii”, dupa cum spunea si Aurora Liiceanu, specialista noastra in psihologie, intr-un interviu.
Asadar, oamenii destepti al caror mare esec in viata este acela de a nu-si fi gasit pe cineva cu care sa fie pe aceeasi lungime de unda, se confrunta cu adevarate drame in iubire.
O regasesc in rolul dramatic al omului inteligent dar singur, chiar si pe mama mea care, dupa fiecare relatie esuata obisnuia sa imi spuna: “Nu s-a nascut inca barbatul pentru mine!” sau “Cred ca ei fug de inteligenta mea. Cred ca ii sperii”…
“Oamenii destepti considera ca sunt indreptatiti sa iubeasca si sa fie iubiti pentru simplul fapt ca sunt destepti. Pe parcursul intregii lor vieti, acesti oameni isi construiesc un univers meritocratic: daca muncesc din greu, atunci obtin rezultatele pe care si le doresc”, explica dr Benzer.
Asa ca, in universul lor are sens ca si in ceea ce priveste romantismul, sa para ca lucrurile stau cam la fel. Cu cat obtin mai mult in plan intelectual, cu atat li se pare ca barbatii sau femeile trebuie sa ii placa si sa ii aprecieze. Considera ca nu trebuie sa faca niciun efort pentru a fi iubiti.
“Dar chiar nu merge asa!”, spune psihologul american Alex Bezer. “S-ar putea sa mearga pentru prima intalnire, dar asta s-ar putea sa nu iti aduca si o a doua intalnire”. De ce? “Pentru ca succesul in materie de romantism nu are nimic de-a face cu abilitatile intelectuale, ci are legatura cu sentimentele pe care le provoci celui de langa tine. Sa faci pe cineva sa se simta bine alaturi de tine necesita abilitati diferite”.
“Sa fii inteligent sau inteligenta te poate ajuta in ceea ce priveste intalnirile, pentru ca tu vei avea povesti interesante de spus, vei avea opinii de impartasit care pot dinamita seara. Dar exista si efecte secundare al faptului ca esti smart. Trebuie sa te cunosti bine, acesta este secretul, sa stii care iti sunt caracteristicile ce pot face bine sau ce te pot trage inapoi in a-ti crea o relatie”, a marturisit Michelle, o tipa inteligenta membra a forumului exclusivist Mensa, intr-o discutie pe acest subiect, cu o jurnalista de la revista pentru femei BettyConfidential.
Ceea ce este clar este ca trebuie sa invatam sa castigam iubirea si din pacate, niciun profesor sau parinte nu ne invata despre puterea unui compliment, nu ne invata sa dam atentie (dar totusi cu masura) persoanei iubite si nu ne invata sa avem grija de cineva fara sa fim sufocanti...
(prelut din GARBO)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu