duminică, 7 iulie 2013

Principiul oglinzii

"Cei care ne inconjoara sunt oglinzi in care ne reflectam, ceea ce ne deranjeaza sau ne place la acestia sunt chiar trasaturile noastre de caracter, de comportament, tiparele de gandire.
“Viata m-a invatat ca lumea este amabila daca eu sunt amabil; ca persoanele sunt triste daca eu sunt trist; ca toti ma iubesc daca si eu ii iubesc; ca toti sunt rai daca eu ii urasc; ca exista fete zambitoare daca eu le zambesc; ca exista fete amarate daca eu sunt amarat; ca lumea este fericita daca eu sunt fericit; ca lumea se supara daca eu ma supar; ca exista persoane recunoscatoare daca eu sunt recunoscator; viata este ca o oglinda: daca zambesc, oglinda imi intoarce zambetul. Atitudinea pe care o am in fata vietii este aceeasi pe care viata o va lua fata de mine.
Cine vrea sa fie iubit, sa iubeasca!
Unicul motiv sa fii fericit este pentru ca tu hotarasti sa fii fericit.”

Ghandi.
Deci prima persoana pe care trebuie sa o examinam suntem noi insine, de aici porneste totul, din mintea noastra. La mecanismele propriei gandiri ar fi bine sa ne intoarcem mereu cand ceva nu functioneaza, cand ne trezim ca avem sentimente contradictorii.
Traim cu totii conectati din punct de vedere energetic si una dintre consecinte este ca tot ce se petrece in interiorul nostru are consecinte in exterior. Nimic din ceea ce ni se intimpla nu este de domeniul hazardului. Fiecare intilnire, fiecare situatie traita ne pune in fata unei parti din noi insine: gratie acestei intilniri sau situatii, poate sa se dezvaluie o parte luminoasa din noi insine, dar si o parte intunecoasa, mai putin agreabila. Acceptand sa ne confruntam cu “oglinda” noastra, putem descoperi si partile bune, armonioase din noi, dar si parti intunecate, tendinte si tipare de gandire daunatoare, revelate de defectele pe care le observam in jurul nostru, in “oglinda”.
Pierre Lassalle trateaza si el subiectul:
“Pentru a experimenta corect fenomenul “oglinda”, se impune sa analizam atent relatiile noastre, raspunzindu-ne la urmatoarele intrebari:
Ce ma fascineaza sau ma intereseaza la aceasta persoana?
Ce nu-mi place sau ma indeparteaza de aceasta persoana?
1.Toate calitatile sau capacitatile care ne uimesc si ne atrag corespund acelorlasi calitati si capacitati, nedezvaluite inca, pe care le purtam in noi insine. Daca nu le-am avea in noi, nu le-am putea vedea in altii. Le sesizam pentru ca ating in adincul nostru o energie identica. Deci daca o anumita calitate sau capacitate ne fascineaza la ceilalti, inseamna ca sintem gata sa o cultivam in noi si sa o dezvaluim. Este un “semn” care ne poate ajuta sa devenim constienti de acest potential interior.
2.Tot ceea ce detestam si respingem la celalalt corespunde unor probleme si defecte care ar trebui rezolvate in noi insine. Nu este placut sa recunoastem, dar de fiecare data cind ne enerveaza comportamentul cuiva, inseamna ca acel comportament “ne atinge” unde ne doare, adica acolo unde exista o problema nerezolvata. In acest caz fenomenul “oglinda” dezvaluie o problema a noastra pe care sintem pregatiti sa o rezolvam.”
Care este responsabilitatea mea in aceasta situatie sau conflict si ce invataminte pot trage de aici?” Iata intrebarile potrivite pe care si le poate pune cel care tine cont de oglinda vietii.
Poti alege sa privesti cu alti ochi pe cei care te supara, deranjeaza, poti alege sa iti intorci privirea catre tine si sa verifici de unde provine neacceptarea, ce mai ai de corectat. Si cel mai nesuferit om iti poate deveni un invatator."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu