vineri, 4 martie 2011

Puterea cuvintelor

Vom vorbi acum despre rolul si importanta cuvintelor folosite atunci cand comunicam. Indiferent de scopul pentru care ai formulat o propozitie, trebuie sa sti ce cuvinte pui in ea. Cred ca toti ne dorim, ca ceea ce vrem sa transmitem, sa fie receptionat corect de catre ceilalti. Poate ca politicienii fac exceptie de la aceasta regula, insa pentru aceasta ei au o misiune mult mai grea, atunci cand isi aleg cuvintele. In primul rand, daca nu folosesti cuvinte potrivite, iti faci rau tie. 70% din timpul tau, atunci cand nu dormi, il petreci vorbind cu tine insuti. Esti constient de asta? Nu fi naiv sa crezi ca daca nu te aude nimeni, atunci cand vorbesti cu tine, nu este important ce spui. Te aude cea mai importanta persoana, si anume TU. De celemai multe ori actiunile tale, reusite sau nereusite, sunt rezultatul a ceea ce vorbesti cu tine. Ne spunem adesea aceleasi cuvinte, care ajung, in timp, sa fie niste clisee negative pe care le rulam constant in mintea noastra. Se spune ca multi au murit de ascutisul sabiei, dar si mai multi au murit de ascutisul limbii. Exact asta faci si tu cu tine. Rularea in permanenta a acelor clisee negative, ajunge sa-ti distruga increderea in tine, in capacitatile tale de a rezolva anumite lucruri, cat si in cei din jurul tau. Oamenii care folosesc fraze ca : nu am niciodata destui bani, nu am niciodata timp suficient, n-am sa reusesc asta, nimeni nu este interesat de afacerea mea, neam de neamul meu nu au avut multi bani de ce as avea eu, nimeni nu ma iubeste, nu pot, ce ma fac, nu stiu, niciodata nu am putut ….etc, arata ca au o constitutie emotionala slaba, si o tendinta spre negativism. Insa, cei care folosesc fraze ca : cred ca se poate, voi face tot ce trebuie, sper ca voi reusi, initiativa conteaza, daca nu ric nu castig, astazi este cea mai buna zi din viata mea, zi de zi devin tot mai bun din toate punctele de vedere,…..etc, arata ca au o constitutie emotionala puternica, si au predispozitie catre atitudine pozitiva si succes.

Intreaga populatie de pe pamant, cu o singura exceptie, este compusa din, ceilalti. De aceea avem nevoie de cuvinte pentru a interactiona cu ei. Alese cu grija, ele pot deveni propozitii cu un impact extraordinar. Istoria ne arata numeroare exemple in acest sens. Cuvintele manipuleaza. Ele au puterea de a ridica sau cobora, pe cel caruia i le adresezi. Se spune ca vorba si piatra aruncata, nu se mai pot intoarce. Sunt sigur ca ai observat cat de bine te simti atunci cand te lauda cineva, sau dimpotriva, ce sentimente te incearca atunci cand esti criticat. Exista unele propozitii, sau expresii,in care cuvintele foarte abil folosite, incat prin natura lor actioneaza direct asupra subconstientului nostru. Aceste cuvinte se mai numesc si “cuvinte de impact”. Un astfel de cuvant este “acum”. Este un cuvant care induce urgenta, si actionand asupra subconstientului, faciliteaza atingerea imediata a obiectivului pentru care a fost folosit. O expresie de impact poate fi si ” este foarte important” . Este o expresie care actioneaza foarte subtil asupra subconstientului celui caruia o adresezi, mai ales in cazurile cand este introdusa intr-o propozitie cu caracter de comanda. O propozitie ” Trebuie sa faci asta….”, are rezultate mai putin favorabile decat,” Este foarte important sa faci asta….”

Despre puterea lui “NU” si rolul negatiilor s-au spus deja multe. Cand il folosesti pe “NU” in fata pretentiilor nejustificate ale altora de la tine, atunci el este foarte util. Iti atrage respect si atitudinea potrivita. De multe ori este bine sa spui NU, dar noua ne este greu sa facem asta, gandindu-ne prea mult la sentimentele celorlalti. Dar atunci cand il aplici pe tine, se intoarce impotriva ta. Fereste-te sa il folosesti in stabilirea obiectivelor. Un obiectiv bine formulat evita negarea. Vrei sa te lasi de fumat? Atunci vei formula :“In urmatoarele ….. saptamani voi folosi metoda ….. pentru scapa de nevoia de a aprinde tigarea”. Lucrurile se schimba radical daca vei formula in alt mod, obiectivul tau : ” Nu voi mai fuma de acum inainte “. In partea inconstienta a psihicului nostru, unde nu este loc decat pentru imagini si trairile asociate cu ele, cuvantul “NU” se dovedeste egal cu zero. Obisnuit sa activeze imagini si indiferent la cuvinte, inconstientul va traduce propozitia ta astfel: “Voi mai fuma zilele urmatoare”. Deci sa nu-ti mai fie cu mirare de ce majoritatea obiectivelor formulate negativ esueaza exact in actiunea pe care ti-ai propus sa nu o mai faci.

De cate ori te intalnesti cu o persoana cunoscuta, iti este adresata intrebarea : ” Ce mai faci? “. De cele mai multe ori, pe cel cu care te-ai intalnit, nu il intereseaza ce mai faci, el intreaba doar din politete. Insa nu trebuie ratata aceasta ocazie, deoarece este un bun prilej de a ne fortifica moralul. Vorbim aici despre puterea cuvantului asupra psihicului, lucru neglijat sau minimalizat de catre multi oameni. In loc de ai raspunde la fel de indiferent si monosilabic, incearca sa pui suflet in ceea ce raspunzi, si incearca sa iti transmiti subconstientului tau, ca exact asa este. Raspunsuri ca : Sunt bine, multumesc……. Sunt ok…..Extraordinar….etc, poate ca il lasa indiferent pe cel caruia ii raspunzi, dar asupra ta vor avea un impact deosebit, si iti pot schimba in bine, cel putin ziua respectiva. Totul porneste de la faptul ca, gandurile atrag sentimente.

Efecte pozitive ale unor cuvinte simple, si usor de pronuntat:

- Noi - Ajuta la construirea spiritului de echipa.In acest caz este mult mai important de cat “Eu”

- Te rog - Utilizarea lui lasa interlocutorului impresia ca este apreciat.

- O treaba buna - Arata interlocutorului ca apreciezi ce a facut, cat si atrage repetarea performantelor respective.

- Tine-o tot asa - Ajuta la mentinerea ritmului necesar pentru a duce la bun sfarsit o sarcina.

- Ce parere ai? - Arata ca recunosti si accepti competenta interlocutorului.

- Eu am gresit - Ajuta la cresterea credibilitatii celui aflat intr-o pozitie superioara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu