miercuri, 16 martie 2011

Manipularea sufletelor...Am mai scris, cu ceva vreme in urma, despre manipulari si placerea unora de a manipula.
De ce le place ? Pentru ca asa s-au obisnuit, de mici copii, cand mamica ii punea sa spele vase si ei pasau operatiunea fratiorilor mai mici.
Sunt doua feluri de manipulari - pozitve si negative. La cele pozitve, rezultatul este benefic "victimei". La cele negative este invers. Foarte multi, cand vorbesc de manipulare, le amesteca sau o ignora pe prima si vad in manipulare ceva strict malefic.
Am observat un obicei al pasionatilor de strategii - acela de a manipula suflete. Pur si simplu nu fac diferenta intre obtinerea unui rezultat material si al unuia sentimental. Pe romaneste, la ei totul trece prin stomac si se numara cash.  Am avut ocazia sa intalnesc asemenea personaje, care au incercat sa ma manipuleze sentimental. Din fericire nu au reusit. Ii sfatuiesc ca data viitoare sa se gandeasca la urmatoarele ...
Manipularea sufletelor mi se pare o chestiune foarte delicata. Uneori mai delicata decat pirueta unui elefant intr-un magazin de portelanuri.  Sunt unii pragmatici, care accepta jocul de la bun inceput, si trateaza sentimentul ca pe o marfa. Oameni care, pana la urma, descopera ca nu totul se cumpara.
Iubirea nu o poti cumpara. Daca iubirea s-ar cumpara, ar disparea tot ce e bun in noi.
Cand incerci sa manipulezi sentimente, pierzi intotdeauna.
Dupa parerea mea, cand incerci sa patrunzi in sufletul cuiva ar trebui s-o faci cu manusi chirurgicale, deschis, sincer, exact ca un cowboy cand se apropie neanuntat de ranchul unui fermier texan.  Este bine sa avertizezi inainte si in niciun caz sa incerci sa manipulezi pozitiv sau negativ. Pentru ca, celalalt ar putea sa interpreteze chiar si o buna intentie, ca pe o agresiune. Si nu e pacat sa pierzi, poate, o sansa unica ?
Manipularea o gasim pretutindeni, incepand cu floarea care miroase frumos si catelul care ne cere o bucatica de paine, pana la massmedia si finante. Cand admiri un trup frumos sau o minte pe masura, inseamna ca esti manipulat. Manipularea este reactia mintii la senzatii si emotii. Inseamna frumusete, bunatate, mult, putin etc.
Cand ne imaginam, ne automanipulam. Nu e ingrat sa aruncam vina pe celalalt ? De cate ori nu am auzit: "Sa-ti fie rusine, m-ai amagit, pacalit, mintit ... !". Oare nu ne-am amagit, pacalit, mintit singuri ? 
Sunt oameni si oameni .... Eu, de exemplu, prefer abordarile directe. Altii in schimb, prefera jocul de-a v-ati ascunselea. Le plac introducerile lungi, ambalate in strategii elaborate. A nu se confunda cu preludiul. Acesta ii musai sa fie lung in orice pozitie, cu tot cu manipulari. 
Pulicat de Pheideas

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu