miercuri, 7 septembrie 2011

Mari cantareti romani-Angela Gheorghiu

Angela Gheorghiu s-a nascut la data de 7 septembrie 1965 in orasul Adjud. Cunoscutii spun ca inca din copilarie era evident faptul ca destinul ei va fi unul muzical. A studiat la Liceul de muzica din Bucuresti, si apoi la Universitatea Nationala de Muzica din capitala unde a avut-o ca dascal pe Mia Barbu, profesoara careia ii multumeste si in ziua de azi pentru tot ceea ce a invatat-o.
Angela Gheorghiu a debutat pe plan international in 1992, cantand "La Boheme" la Covent Garden.
In acelasi an a debuat in cadrul Operei Metropolitan din New York dar si in cadrul Operei din Viena.
Pentru prima oara a cantat "La Traviata " in 1994, in cadrul unei aparitii la Royal Opera House Covent Garden. Avea sa-si creeze un adevarat renume de-a lungul anilor prin felul de a interpreta aceasta lucrare deosebita. Celebrul dirijor Sir Georg Solti a spus "Aceasta fata canta minunat. Poate sa interpreteze in nenumarate feluri o partitura."
Din acel moment, Angela Gheorghiu aparut in multe spectacole de opera, vizitand cu aceasta ocazie aproape toata lumea. A putut fi vazuta in orase ca New York, Londra, Paris, Salzburg, Berlin,Venetia, Roma, Atena, Lisabona, Valencia, Amsterdam, Kuala Lumpur, Praga, Taipei etc.
Primul ei contract cu o casa de productie a fost semnat in 1995. Sub egida Decca a scos pe piata multe inregistrari dar si dvd-uri din spectacole: "La Traviata with the Orchestra of the ROH Covent Garden", "L’elisir d’amore with the Orchestra of Opera de Lyon", "La Boheme with the Orchesta Filarmonica del Teatro Scala di Milano", "Arias with the Orchestra del Teatro Regio di Torino", "Verdi Heroines with the Orchesta Filarmonica Giuseppe Verdi di Milano" .
Urmatorul contract de exclusivitate a fost semnat in 1998 cu EMI Classics. A inregistrat un album de duete si arii cu Roberto Alagna, urmand ca apoi sa inregistreze "La Rondine", opera a lui Puccini foarte rar intalnita de-a lungul anilor pe piata muzicala.
Alte inregistrari sub egida EMI Classics sunt: Gianni Schicchi from Il Trittico, Massenet’s Werther with the 
London Symphony Orchestra, Massenet’s Manon with the Symphonic Orchestra de la Monnaie Bruxelles, Verdi’s Il Trovatore with the London Symphony Orchestra and Bizet’s Carmen with the Orchestra Capitol du Toulouse.
Toate albumele Angelei Gheorghiu au primit raspunsuri pozitive din partea criticilor, iar premiile nu au lipsit. Dintre ele putem enumera: Gramophone Awards, Diapason d’Or Awards, Choc du Monde de la Musique in France, Cecilia Prize in Belgium, Deutsche Schallplattenkritik-Preis in Germany, the Echo Award, the Italian Musica e dischi Foreign Lyric Production Award, the USA Critics’ Award etc
In 1999 a fost invitata sa cante in cadrul concertului " Michael Jackson and Friends" din Munchen.
In 2001, cu ocazia decernarii premiilor "Classical Brit Award", a obtinut titlul de "cea mai buna voce feminina a anului."
In 2000 a interpretat rolul principal in filmul Tosca, regizat de Benoit Jacqot. Angela Gheorghiu a interpretat mai tarziu rolul Juliettei in filmul "Romeo si Julieta", cantand peste nu foarte mult timp si la aniversarea reginei Elisabeta a II-a.
In 2005 a cantat la deschiderea noului sediu al Operei din Valencia, in prezenta Reginei Sophia a Spaniei.
In aprilie 2006 a cantat pentru prima oara la Scala din Milano, iar in luna mai a cantat la deschiderea Festivalului de Film de la Cannes.
Au urmat nenumarate concerte, iar in luna septembrie 2007, la Marseille, a interpretat rolul principal in premiera mondiala a operei "Marius et Fanny", scrisa de compozitorul Vladimir Cosma.
Un fapt extraordinar s-a petrecut atunci cand a cantat "La Boheme" in New York pentru ca prestatia Angelei Gheorghiu a fost transmisa in direct in cinematografe, fiind urmarita de aproape doua milioane de persoane. La fel s-a intamplat si cu spectacolele sustinute la Milano si Roma ("La Traviata"), dar si in San Francisco ("La Rondine").
Toate aceste realizari au impus-o pe Angela Gheorghiu in 
randul celor mai iubite interprete de opera.
Angela-Gheorghiu
De mai mult de 10 ani este maritata cu tenorul Roberto Alagna. Nunta a avut loc pe scena Operei din New York in 1996, cei doi avandu-l alaturi pe primarul orasului New York, Rudolph Giuliani. Cuplul a primit titlul de "Cuplul de aur al Operei".
Angela Gheorghiu a colaborat cu cei mai de prestigiu directori de opera si dirijori, si a cantat cu cei mai buni interpreti.
Toate aceste realizari au impus-o pe Angela Gheorghiu 
in randul celor mai iubite interprete de opera din intreaga lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu