joi, 19 ianuarie 2012

Mihai Olteanu Pictura - Peisaj ( Agapia 1 )-Tinuturi Nemtene
Mihai Olteanu s-a nascut la data de 19 aprilie 1962, in localitatea Rediu, comuna Bira, judetul Neamt. Expozitii personale 1985 – Muzeul de Arta Roman, 1987 – Muzeul de Arta Roman 1989 – Galeriile de Arta ‘’ Alfa ‘’ din Piatra Neamt 2005 – Seminarul Franciscan Roman. LUCRARI IN TARA – in colectii particulare din : Roman, Piatra Neamt, Bacau, Bucuresti,Timisoara, Galati, Cluj, Iasi LUCRARI IN STRAINATATE – in colectii particulare din : Canada, S.U.A., Belgia, Suedia, Irak, Franta, Germania, Grecia, Israel, Spania . ILUSTRATII DE CARTE SI GRAFICA COMPUTERIZATA – in publicatii S.F., carti pentru copii si monagrafii.


La începutul secolul al XX-lea cea mai importantă mănăstire de maici din Moldova era Agapia, care pe lângă frumuseţea zugrăvelii săvârşite de Nicolae Grigorescu, aşezământul mai avea o şcoală pentru fete, ateliere, dar mai ales hărnicia celor peste 260 de maici care atrăgeau numeroase personalităţi ale României din acea vreme.
Puţini ştiu însă că începuturile acestui vestit aşezământ monastic, ce izvodeşte parcă din peisajul mirific pe care-l desfăşoară Muntele Muncelu, Dealul Mare şi Dealul Crucii, sunt strâns legate de existenţa unui schit ce-a dăinuit până astăzi, la o distanţă de aproximativ 2 km, într-o poiană ce te îmbie la popas pe poteca de peste munte care leagă valea Agapiei de valea pârâului Secu.
Tradiţia, consemnată şi în unele vechi manuscrise, a păstrat numele sihastrului Agapie care, în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, ar fi ridicat împreună cu ucenicii săi o bisericuţă de lemn pe locul astăzi numit "Livada părinţilor". Numele acestui monah, care în limba greacă înseamnă "drag", "dragoste" (faţă de aproape), s-a transmis nu numai obştii isihaste pe care a condus-o, ci şi munţilor din jur, pârâului şi mai apoi aşezării din vale.
Sursa:Mihai Olteanu.Arts

Un comentariu: