vineri, 9 iulie 2010

Putem fi ceea ce ne dorim cu adevarat sa fim...

In 1960, Maxwell Maltz, unul dintre cei mai apreciati chirurgi plasticieni ai secolului XX, a scris despre un aspect bizar al practicii sale: cazurile in care, desi infatisarea fizica li se imbunatatise vizibil, clientii sai continuau sa se simta nemultumiti, complexati, lipsiti tocmai de castigurile pe care sperau sa le obtina de pe urma operatiei estetice.
Ideea principala din cartea sa,
"Psiho-cibernetica: un nou mod de a obtine mai mult de la viata", este ca este necesar sa ai o imagine pozitiva si clara asupra propriei persoane inainte de a fixa obiective, in caz contrar ramanand prins intr-un ciclu continuu de credinte limitative si esecuri. Din "Psiho-cibernetica" si cartile care i-au urmat s-au inspirat staruri precum Zig Ziglar, Brian Tracy, Anthony Robbins.
Dupa Dr. Maltz, credintele negative sunt o forma de hipnoza autosustinuta. La inceputul capitolului al patrulea din carte, apare exemplul unui coleg si prieten medic, Dr. Alder. In copilarie, acesta intampinase dificultati la matematica. Profesorul lui devenise convins ca Alder era "prost la matematica" si i-a convins apoi si pe parintii lui. Notele au inceput sa reflecte aceasta convingere ca era "prost la matematica". Apoi, intr-o zi, i-a venit inspiratia sa rezolve o problema la care colegii lui se blocasera. Cand a iesit la tabla si a inceput sa rezove problema, si el si intreaga clasa au fost uimiti. Apoi a inceput sa inteleaga cum functiona aritmetica si a devenit un elev eminent. A reusit aceasta cand s-a dehipnotizat de convingerea ca era "prost la matematica".
Sentimentele de inferioritate nu vin din "fapte" sau experiente. Ele se bazeaza pe convingerile noastre si pe concluziile pe care le tragem, pe baza acestora, din experiente.

Majoritatea trairilor noastre de inferioritate se trezesc atunci cand ne comparam cu norma altcuiva. Un complex de inferioritate si toate manierismele lui apar cand ai in minte o "stacheta" sau o "medie" si apoi te convingi ca nu te ridici la inaltime. Apare sentimentul de inferioritate, o stare care se generalizeaza si afecteaza intreaga imagine de sine, in loc sa reflecte o realitate precum: "Nu alerg (acum) asa de repede cum alerga Asafa Powell" sau "nu joc (acum) baschet la nivelul lui Magic Johnson" Cei care traiesc sub imperiul acestui sentiment ajung adesea sa creada ca nu pot avea succes in general si chiar ca nu merita sa aiba succes.

Inferioritatea si superioritatea sunt fatete ale aceleiasi monede. Adevarul despre tine este urmatorul:

- Nu esti "inferior";

- nu esti "superior";
- Pur si simplu esti tu.
Dr. Norton L Williams a afirmat ca anxietatile si insecuritatile omului modern provin din faptul ca nu ne cunoastem, nu ne autoapreciem si nu ne exploram unicitatea, individualitatea si distinctivitatea. Din cauza acestora nu te poti compara cu adevarat cu altcineva. Fiecare este unic si distinct in felul sau. Nu se poate masura nimeni cu tine in tot ce faci si nici tu cu altii.

Ca sa te dehipnotizezi de credintele negative si limitative, este esential sa te relaxezi si fizic. Dr. Maltz spune ca daca te straduiesti din greu sa te "dehipnotizezi", cu mari eforturi de vointa, obtii efectul invers si ti se reintaresc convingerile negative
. Dr. Matthew N. Chappell afirma ca, adesea, stradania sau efortul de vointa folosit pentru a lupta impotriva ingrijorarii sau pentru a-i rezista este exact ceea ce o hraneste pe aceasta si o perpetueaza. Convingerile negative s-au format cel mai adesea fara efort, iar celel pozitive cer aceeasi stare deschisa pentru a prinde radacini.
Cand practici relaxarea fizica, ajungi sa te relaxezi si mental, sa ai o "atitudine relaxata" din care sa-ti ghidezi mai usor si eficient mecanismele automate prin care ne reconstruim imaginea de sine. Relaxarea fizica in sine este un instrument pentru dehipnotizarea de atitudini negativiste si credinte limitative.


Surse:
- http://psycho-cybernetics-study.blogspot.com/;
- Dr. Maltz, Maxwell, “Psiho-Cibernetica: Imaginea de sine – cheia spre o viata mai buna”, Curtea Veche Publishing, 1999.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu